Sommarkurs 2023

SPF Sommarkursen 2023 kommer att hållas vecka 30, from onsdag den 26 juli kl 15:00 till söndag den 30 juli kl 11:00.

Sedan flera år har vi haft vår sommarkurs på Stora Segerstad Naturbrukscentrum, så även i år. En skola vi trivs väldigt bra på och den ligger naturskönt utanför Reftele i Småland.

Årets Tema: SVERIGE 500 ÅR

Inspiration för årets tre grupper hämtas från jubileumsfirandet av att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni, vid riksmötet i Strängnäs domkyrka 1523. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. De olika övningarna baseras på porslinsmålningens grundtekniker och hur olika preparat kan användas. Repetition av olika principer för mönsterkomposition ingår i samband med de övningar som baseras på detsamma. I kursen ingår även en gemensam repetition av teorierna kring symmetri. Precis som förra året väljer man vilken grupp man vill delta i utifrån innehåll, vilken handledare som leder vilken grupp får man först veta när kursen börjar. Detta är för att man först och främst ska välja det man vill och lockas av, framför att välja en handledare. Alla grupperna har en bestämd gemensam övning.

Du kan välja mellan tre grupper:

Svenska traditioner

Många saker gör vi år efter år utan att tänka på att vi skapar traditioner. Vissa blir våra egna inom familjen och vissa traditioner har vi gemensamt med de flesta i Sverige. Denna grupp inspireras på olika sätt av traditioner där Jul, Påsk och midsommar är tre stora traditioner i Sverige, dessa tre kommer att vara till en stor inspiration till denna grupp. Maten, hantverket och framför allt färgerna kommer att ge oss inspiration till att arbeta med.  Även dina egna traditioner vill vi att du delar med dig av i denna grupp, alla har vi några egna små guldkorn. Välkommen med till denna grupp!

Symboler i tiden

Sverige har många symboler som följt med under 500 år. I denna grupp kommer du bli inspirerad av många svenska symboler, allt från kronan till ’en svensk tiger’, som kan smyga sig in i leken. Vi kommer fundera kring Sveriges 500 år och du kommer också att få göra en personlig resa i tiden. Svenska mönster finns i massor och vi inspireras att mönsterrapportera på både bredden och höjden. Kom med och utmana din kreativitet!

Eriksgata

Sverige är ett fantastiskt land på många sätt. Under 500 år har mycket vatten runnit under broarna! Eriksgata kallades den resa som nyvalda medeltida svenska kungar var tvungna att genomföra genom de olika landskapen. Du kommer att göra din egen Eriksgata med stopp på platser som bjuder på något specifikt. Färger, former hämtade från naturen, men också gamla och nya hantverk av olika slag inspirerar oss. Följ med på denna resa!

SPF Handledare på sommarkursen är: Christina Ohliw, Gun Svensson och Lenita Andersson

Vilka får gå på sommarkursen?

Som medlem i Svenska Porslinsmålningsförbundet är du varmt välkommen att delta på årets sommarkurs, men även du som ännu inte är medlem än är varmt välkommen. Efter att ha deltagit på en av SPF anordnad kurs ser vi dig gärna som medlem i Förbundet, då man inte kan delta i mer än en kurs, utan att vara medlem. Våra kurser ger en unik möjlighet att fokusera på porslinsmålningens tekniker under trevlig samvaro och glada skratt.

Välkommen att kontakta SPF Kursorganisatör: Kristina Lidving för mer information, antingen via mail eller telefon

kristina.lidving@porslinsmalningsforbundet.se  eller mobil: 0704-222 904